A Pro Educatione Egyesület felnőttképzési hálózatához kapcsolódó keresztény képzőszervezetek vezetőit, illetve további egyházközeli kis civil szervezetek vezetőit hívtuk erre a programra, amelynek célja a vezetői kompetenciáik fejlesztése volt. Hálózatunkhoz 15 képzőszervezet kapcsolódik, olyan egyházi vagy egyházközeli civil szereplők, akik kisszámú munkatárssal dolgoznak. Vezetőképző jellegű programot ezeknek a szereplőknek általában - az igényeknek megfelelően - kb. 3-5 évente szervez az Egyesület. Mivel társadalmi szinten is számos változást élnek meg a szervezetek, látható, hogy a változásokra való szakszerű reagálás képessége, az adekvát válaszok adása fontos fejlesztendő terület. Hatékonyan működő vezetői team-ekre van szükség. Ebben segített az elmúlt hetekben az az 5 modulban megszervezett vezetőképzés, amely Csíksomlyón zajlott.

Tartalmi szempontból a képzés megtervezését, felépítését 2023 márciusában kezdtük. A csíkszeredai székhelyű Kaleidoscope Egyesület munkatársaival és a csíksomlyói Áradat Egyesülettel dolgoztunk együtt a képzés megtervezésében. Az év első hálózati találkozóján a tagszervezeteink megjelölték egy előkészített kérdőíven azokat a kérdéseket, amelyekkel a képzésben foglalkozni szeretnének, majd ez alapján állt össze a képzés végleges tartalma, tematikája. A képzésre 17 fő jelentkezett, amelyek közül 14 a hálózatból, 3 fő más egyházközeli szervezettől érkezett.

A képzés a következőképpen épült fel: az első modulban az ismerkedés mellett a tanuló szervezet és a célok kérdése volt a téma a 6 órás képzési tömbben. A második képzési alkalom 4 kontaktórájának témái: a dícséret és visszajelzés kultúrája és a reflexió, önreflexió voltak. A továbbiakban az énhatárok, szervezeti határok valamint az érzelmi teher kérdéseivel foglalkoztak a résztvevők. A negyedik képzési alkalom azt tárgyalta, hogy milyen sajátosságok mentén működik a gondolkodásunk a pénzről, az erőforrásokról. Utolsó modulban pedig a Kiss Ulrich jezsuita atya által kidolgozott CSÜTÖRTÖK személet mentén zajlik kiértékelés.
 
A képzésben számos gyakorlati példa és feladat által mélyítik ismereteiket és kompetenciáikat a résztvevők. A trénerek szorgalmazzák a páros tapasztalatmegosztást, egymás mentorálását, a házi feladatok mentén az önreflexiót, és a mindennapi vezetői kérdések közösségi megbeszélését.

A képzés szakmai vezetői és oktatói: Kerekes István János tréner, szervezetfejlesztő, mentálhigiénés szakember (Kaleidoscope Egyesület); Klárik Anna-Helga tréner, kommunikációs szakember (Kaleidoscope Egyesület); Molnár Tímea programkoordinátor (Kaleidoscope Egyesület); Simó Irma pszichológus, mentálhigiénés szakember (Áradat Egyesület); Tánczos Levente József tréner, egyetemi oktató (Sapientia EMTE).

A képzés megvalósulását az Amerikai Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája (USCCB) mellett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatta.

Vissza

Fotógaléria - 3 fotó

Eseménytár

     
Institutio Pro Educationem Transilvaniensis (Pro Educatione) Egyesület
Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat
RO – 530203 Miercurea Ciuc, str. Szék nr. 147
Tel.: +40-266-372.126, Fax +40-266-372.145
Mobil: +40-722-388.651
office@proeducatione.ro
Iratkozzon fel HÍRLEVELÜNKRE!